Słomki ptysiowe

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo lubię słomki ptysiowe więc postanowiłam, że zrobię je w domu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 duże blachy piekarnikowe
    Składniki na ciasto:
    2 szklanki wody
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    7 jajek
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słomki ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ptysiowe 1. Zagotować wodę z margaryną i solą. Mąkę przesiać do garnka i energicznie wymieszać.Gotować do momentu utworzenia się kulki odchodzącej od ścianek. Ostudzić.
    Ostudzone ciasto miksować, dodawać po jednym jajku i gdy się dobrze połączy, dodawać następne. Masa powinna być bardzo gładka. .
  • przed pieczeniem 2. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki, wyciskać na blachę ok.4 c paski i piec 25-30 minut w temp 200 s C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Porady

Z tego ciasta można zrobić też groszek ptysiowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować