Ptysiowe ciasto

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szukasz przepisu na nietypowe ciasto, które przygotujesz szybko, a co najważniejsze bez pieczenia, oto przepis dla Ciebie. Ciastem tym zaskoczysz gości, którzy nie skończą na jednym kawałku.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 100 g groszku ptysiowego
    • 460 g masy kajmak
    • 520 g serka Danio waniliowego
    • 660 ml śmietany 30%
    • 2 galaretki cytrynowe
    • 410 g dżemu brzoskwiniowego
    • 80 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ptysiowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. 1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklane gorącej wody, studzę.
    2. Połowę groszku ptysiowego mieszam z masą kajmak i układam na dnie formy.
  • masa 2. 3. Odlewam trzy łyżki śmietany, resztę ubijam mikserem. Dodaję stopniowo serki Danio, następnie wlewam ostudzone galaretki, cały czas miksując.
    4. Masę z serków Danio, wykładam na groszek ptysiowy z masą kajmak.
  • dżem 3. 5. Następnie smaruję masę dżemem brzoskwiniowym i układam pozostały groszek ptysiowy.
  • polewa 4. 6. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z trzema łyżkami śmietany i polewam wierzch ciasta.
    7. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
  • ciasto 5. 8. Gotowe.
    9. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany Groszek ptysiowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować