Gniazdka (pączki wiedeńskie)

0 (0 ocen)

Są pyszne, puszyste i robi się je bardzo szybko .

Składniki:

  • 20 dag mąki
    10 dag masła
    4 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Na glazurę:
    20 dag cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gniazdka (pączki wiedeńskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.

    Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule.

    Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować