• 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Zamiast przygotowywać rybę jak zawsze, możemy taką rybę podać w nowej odsłonie, jest o niebo lepsza.
Takie gniazda rybne mogą zagościć na naszym wigilijnym stole.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki;
    farsz;
    mleko -1/2 litra
    ser żółty -100 g
    cebula - 1,5 szt
    filety z ryb - 0,5 kg ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa)
    majonez
    sól i pieprz
    olej do formy
    koperek - 0,5 pęczka
    Dodatkowo;
    bułka paryska -1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Gniazda rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gniazda rybne 1. Rybę pokroić bardzo drobno.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Koperek opłukać, pokroić.
    Rybę wymieszać z cebulą, koperkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Gniazda rybne 2. Bułkę pokroić na kromki o grubości 2 cm.
    Do miski wlać mleko, zanurzać kromki bułki w mleku, odcisnąć trochę z nadmiaru mleka.
  • Gniazda rybne 3. Formę do pieczenia, wysmarować olejem, układać w niej kromki bułek, rękoma w bułce zrobić wgłębienia.
  • Gniazda rybne 4. Do wgłębień w bułce, nakładać farsz, ścisło układać kromki.
    Wierzch każdej nafaszerowanej kromki, posmarować majonezem.
  • Gniazda rybne 5. Formę włożyć do piekarnika.
    Piec w 180 stop. Przez ok.45 minut.
    Następnie wyjąć formę z piekarnika, gniazda posypać, startym serem, z powrotem włożyć formę do piekarnika do rozpuszczenia się sera.
    Smacznego!

Porady

Kromki bułek nie nasączać za mocno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować