Zamiast przygotowywać rybę jak zawsze, możemy taką rybę podać w nowej odsłonie, jest o niebo lepsza.
Takie gniazda rybne mogą zagościć na naszym wigilijnym stole.
1 godz. 10 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
Składniki;
farsz;
mleko -1/2 litra
ser żółty -100 g
cebula - 1,5 szt
filety z ryb - 0,5 kg ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa)
majonez
sól i pieprz
olej do formy
koperek - 0,5 pęczka
Dodatkowo;
bułka paryska -1 szt
1.Rybę pokroić bardzo drobno.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek opłukać, pokroić.
Rybę wymieszać z cebulą, koperkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
2.Bułkę pokroić na kromki o grubości 2 cm.
Do miski wlać mleko, zanurzać kromki bułki w mleku, odcisnąć trochę z nadmiaru mleka.
3.Formę do pieczenia, wysmarować olejem, układać w niej kromki bułek, rękoma w bułce zrobić wgłębienia.
4.Do wgłębień w bułce, nakładać farsz, ścisło układać kromki.
Wierzch każdej nafaszerowanej kromki, posmarować majonezem.
5.Formę włożyć do piekarnika.
Piec w 180 stop. Przez ok.45 minut.
Następnie wyjąć formę z piekarnika, gniazda posypać, startym serem, z powrotem włożyć formę do piekarnika do rozpuszczenia się sera.
Smacznego!
Komentarze