Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczona gęś:
Dzień przed planowanym obiadem musimy zamarynować mięso. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy olej, sok z limonki oraz przeciśnięte ząbki czosnku – całość dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy dokładnie mięso, można też spróbować wepchnąć nieco marynaty pod skórę, by mięso jak najlepiej nasiąkło wszystkimi przyprawami – wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy je przez 80-90 minut w temp. 180*.
2.Sos jabłkowo – żurawinowy:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię np. z powłoką ceramiczną by nic nie przywierało. Pokrojone jabłka polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy limonki, a następnie przesmażamy je przez ok 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wino, dodajemy suszoną żurawinę oraz łyżkę prawdziwego miodu. Dodajemy małą szczyptę papryki chili i całość prażymy do czasu aż jabłka się zaczną rozpadać, a wino nieco odparuje – sos odpowiednio się zagęści. U mnie trwało to ok. 8 minut.
3.Na talerze wykładamy po 2-3 łyżki gorącego sosu jabłkowo – żurawinowego, na którym układamy po 2-3 plasterki upieczonej gęsiej piersi. Między czasie w grillu elektrycznym grillujemy grube plastry oscypka, który idealnie skomponuje się z mięsem i żurawinowym sosem. Całość podajemy na ciepło – istny rarytas!
Komentarze