Gąski w śmietanie

4.5 (140 ocen)

  • 35 min

składniki na 4 porcje :

  • 35 min

Składniki:

  • 80 dkg gąsek, 2 cebule, 3 łyzki smalcu, szklanka śmietany, 3 pomidory, łyżka mąki, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gąski w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć, opłukać dokładnie i osuszyć. Następnie pokroić w cienkie paski i wrzucić na patelnię, na rozgrzany uprzednio smalec. Cebule obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z grzybami i smażyć razem na patelni 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie kwadransa dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i delikatnie podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z grzybami i wszystko razem dusić, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Danie podawać na gorąco, posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować