Ciasteczka "Gąski"

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 10 osób

Ciasteczka gąski są u mnie w rodzinie od pokoleń. Są świetnym pomysłem na wykorzystanie żółtek , które gdzieś nam zostają . Ciasteczka są bardzo smaczne, a im dłużej leża tym są smaczniejsze .

  • 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 żółtek ugotowanych na twardo ( możemy same żółtka ugotować na parze )

    130 g margaryny

    3 łyżki cukru pudru

    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka "gąski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę i cukier ucieramy za pomocą miksera, gdy cukier i margaryna się połączą dodajemy po 1 żółtku. Ucieramy do momentu aż żółtka dobrze się wkręcą.

    2. Do masy dodajemy mąki – tyle by powstało ciasto jak na pierogi.

    3. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0.5 cm i za pomocą foremek wykrawamy ciastka.

    4. Ciastka układamy na blaszce w większych odstępach od siebie. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut – do momentu aż nabiorą złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować