Ciasteczka gąski są u mnie w rodzinie od pokoleń. Są świetnym pomysłem na wykorzystanie żółtek , które gdzieś nam zostają . Ciasteczka są bardzo smaczne, a im dłużej leża tym są smaczniejsze .
15 min
Dla 10 osób
Składniki:
5 żółtek ugotowanych na twardo ( możemy same żółtka ugotować na parze )
Ciasteczka "gąski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Margarynę i cukier ucieramy za pomocą miksera, gdy cukier i margaryna się połączą dodajemy po 1 żółtku. Ucieramy do momentu aż żółtka dobrze się wkręcą.
2. Do masy dodajemy mąki – tyle by powstało ciasto jak na pierogi.
3. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0.5 cm i za pomocą foremek wykrawamy ciastka.
4. Ciastka układamy na blaszce w większych odstępach od siebie. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut – do momentu aż nabiorą złoty kolor
Komentarze