galaretki z kurczaka z kształcie jajek

4.5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

od kilku lat zabierałam się za zrobienie takich drobiowych jajeczek, w tym roku wreszcie zrobiłam.
trochę czasu zrobienie ich zabiera, ale efekt jest bardzo fajny. Litr w zupełności wystarczy, 1/3 nawet wylałam ale lepiej mieć więcej..

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek
    2 udka z kurczaka
    włoszczyzna
    8 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
    warzywa do dekoracji u mnie : groszek, marchewka
    2 jajka ugotowane na twardo
    1,5-2 l wody
    sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretki z kurczaka z kształcie jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy i zostawiamy do wysuszenia.
  • 2. Mięso wkładamy do garnka,zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 4. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować