Galaretki drobiowe- pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy całą włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 1½ godziny, przecedzamy i łączymy z odmierzoną ilością żelatyny, pamiętając o zachowaniu proporcji. Mięso obieramy, a marchewki z rosołu kroimy w kostkę lub ozdobne kształty. Przygotowanym mięsem oraz warzywami uzupełniamy wyparzone i osuszone wydmuszki (najlepiej poukładać je na wkładach do jajek), a następnie zalewamy rosołem. Pozostawiamy na minimum kilka godzin w zimnie do zastygnięcia, a przed podaniem obieramy ze skorupek i układamy na półmisku.
Porady
Śmiało można przygotować mniejszą ilość jajek, a resztę galarety zrobić w większym naczyniu lub innych foremkach.
Komentarze