Galaretki drobiowe- pisanki

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są smaczną i ciekawą ozdobą na wielkanocnym stole.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 20 sztuk:
    3 udka z kurczaka
    3 marchewki
    2 pietruszki
    Kawałek selera
    1 opieczona cebula
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    2 kuleczki ziela angielskiego
    4cm kawałek pora
    2 łodyżki lubczyku
    Sól, pieprz do smaku
    2 litry wody
    8 łyżeczek żelatyny na 1 l. wywaru
    Do uzupełnienia pisanek:
    20 wydmuszek z jajek
    10 łyżek kukurydzy
    10 łyżek zielonego groszku konserwowego
    Natka świeżej pietruszki
    Marchewka z gotowania rosołu
    Obrane mięso z udek
    *Opcjonalnie kawałki gotowanego na twardo jajka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Pisanki Przekąski

Galaretki drobiowe- pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy całą włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 1½ godziny, przecedzamy i łączymy z odmierzoną ilością żelatyny, pamiętając o zachowaniu proporcji. Mięso obieramy, a marchewki z rosołu kroimy w kostkę lub ozdobne kształty. Przygotowanym mięsem oraz warzywami uzupełniamy wyparzone i osuszone wydmuszki (najlepiej poukładać je na wkładach do jajek), a następnie zalewamy rosołem. Pozostawiamy na minimum kilka godzin w zimnie do zastygnięcia, a przed podaniem obieramy ze skorupek i układamy na półmisku.

Porady

Śmiało można przygotować mniejszą ilość jajek, a resztę galarety zrobić w większym naczyniu lub innych foremkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować