Galaretki drobiowe

0 (0 ocen)

Delikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół.

Składniki:

  • Składniki na około 8-10 miseczek galaretki
    2 duże ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 małego selera
    4liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    4 łyżki żelatyny
    zielona pietruszka
    sól, pieprz do smaku
    warzywko ( naturalny suszony mix warzyw bez soli )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka także myjemy i pozbawiamy ewentualnie zbyt dużej ilości tłuszczu która może się na nich znajdować.
    2. Warzywa z mięskiem wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ). Gotujemy około 1 h i 20 minut jak normalny rosół.
    3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości. Rosół przecedzamy przez sitko i odlewamy 2 litry.
    4. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę.
    5. W miseczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw oraz mięska. Zalewamy rosołem z żelatyna i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować