Delikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół.
Składniki:
Składniki na około 8-10 miseczek galaretki
2 duże ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
4liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 łyżki żelatyny
zielona pietruszka
sól, pieprz do smaku
warzywko ( naturalny suszony mix warzyw bez soli )
Galaretki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka także myjemy i pozbawiamy ewentualnie zbyt dużej ilości tłuszczu która może się na nich znajdować.
2. Warzywa z mięskiem wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ). Gotujemy około 1 h i 20 minut jak normalny rosół.
3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości. Rosół przecedzamy przez sitko i odlewamy 2 litry.
4. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę.
5. W miseczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw oraz mięska. Zalewamy rosołem z żelatyna i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Smacznego !
Komentarze