Galaretka z kolorowymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna galaretka z kolorowymi warzywami i szynką,będzie świetną przystawką na każde przyjęcie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
    12 plasterków szynki konserwowej
    4 jajka ugotowane na twardo
    czerwona papryka
    szklanka różyczek brokuła
    1/2 szklanki zielonego groszku
    12 żółtych szparagów
    1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
    50 g żelatyny
    natka pietruszki
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka z kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namocz 1/2 szklanki bulionu,resztę bulionu podgrzej w garnku,napęczniałą żelatynę rozpuść na parze,wlej do gorącego bulionu,dopraw do smaku sola i pieprzem,odstaw do ostudzenia.
  • 2. Groszek,różyczki brokuła i fasolkę szparagową wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 5 minut,osącz i ostudź.
    Paprykę pokrój w paski,jajka obierz ze skorupki i pokrój w plasterki.
    Na deseczce ułóż po dwa plastry szynki obok siebie na nich po dwa szparagi i zwiń w ciasne roladki.
  • 3. Na dno foremki keksowej 12x30 cm wlej kilka łyżek ostudzonego bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki do zastygnięcia,gdy płyn zastygnie ułóż na nim listki natki pietruszki i w dwóch rzędach plasterki jajek,posyp groszkiem i zalej ponownie kilkoma łyżkami płynu,odstaw do lodówki stężenia.
    Na warstwie galarety ułóż paski papryki oraz roladki z szynki i znów zalej płynem,odstaw do lodówki,na końcu posyp kukurydzą ułóż różyczki brokuła i zalej pozostałym płynem.
    Wstaw do lodówki co najmniej na 6 godzin.
    Po stężeniu galaretkę wyjmij z foremki zanurzając ją na chwilę razem z foremką w gorącej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować