Galaretka z kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namocz 1/2 szklanki bulionu,resztę bulionu podgrzej w garnku,napęczniałą żelatynę rozpuść na parze,wlej do gorącego bulionu,dopraw do smaku sola i pieprzem,odstaw do ostudzenia.
2.Groszek,różyczki brokuła i fasolkę szparagową wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 5 minut,osącz i ostudź.
Paprykę pokrój w paski,jajka obierz ze skorupki i pokrój w plasterki.
Na deseczce ułóż po dwa plastry szynki obok siebie na nich po dwa szparagi i zwiń w ciasne roladki.
3.Na dno foremki keksowej 12x30 cm wlej kilka łyżek ostudzonego bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki do zastygnięcia,gdy płyn zastygnie ułóż na nim listki natki pietruszki i w dwóch rzędach plasterki jajek,posyp groszkiem i zalej ponownie kilkoma łyżkami płynu,odstaw do lodówki stężenia.
Na warstwie galarety ułóż paski papryki oraz roladki z szynki i znów zalej płynem,odstaw do lodówki,na końcu posyp kukurydzą ułóż różyczki brokuła i zalej pozostałym płynem.
Wstaw do lodówki co najmniej na 6 godzin.
Po stężeniu galaretkę wyjmij z foremki zanurzając ją na chwilę razem z foremką w gorącej wodzie.
Komentarze