Galaretka z rosołu

0 (0 ocen)

Co zrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki

Składniki:

  • około litr rosołu
    pół litra wody
    4 jajka
    pręga z rosołu
    mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior
    50 g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10o1rva 1. Rosół zagotowujemy z wodą, a następnie filtrujemy go przez gazę - aby stał się klarowny. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Keksówkę wyścielamy folią spożywczą - dzięki temu łatwiej będzie nam później wyciągnąć naszą galaretkę. Na środku układamy ugotowane na twardo jajka. Z boku układamy pokrojoną pręgę z rosołu.
  • image-15sj9bw 2. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią brokuła, marchewkę i kalafiora. Blanszujemy je przez chwilę po czym wyławiamy i układamy w keksówce.
  • image-1pepfaf 3. Całość zalewamy wystudzonym rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Wyciągamy, pomagając sobie folią, kroimy i gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować