Tak już u mnie jest,że nie ma imprezy czy świąt bez galarety.Wszyscy bardzo ją lubimy i zawsze cieszy się dużym powodzeniem wśród gości.Przygotowanie jej wymaga trochę czasu,ale warto.
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
3-4 ćwiartki z kurczaka
10 sztuk łapek kurzych
1 skrzydło z indyka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
korzeń pietruszki
1/2 selera
kawałek pora
3 liście laurowe
groszek konserwowy
3 jajka
5 ziaren ziela angielskiego
3 gałązki natki pietruszki
pieprz w ziarnach
żelatyna spożywcza
sól
Galareta drobiowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso zalewamy w garnku zimną wodą i stawiamy na gaz.Kiedy wszystko się zagotuje,zmniejszamy ogień,a po chwili zdejmujemy szumowiny.Dalej gotujemy na małym ogniu,tak jak rosół.W tym czasie obieramy marchew,pietruszkę i selera.Po około pół godziny gotowania się wywaru dodajemy warzywa,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz w ziarnach,sól,czosnek.Dodatkowo można dodać kostkę rosołową jeśli lubimy.Wszystko razem gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu,aż nogi wieprzowe zaczną odchodzić od kości.
2.W tym czasie gotujemy jajka na twardo i odcedzamy groszek.Ugotowaną marchew wyjmujemy z wywaru.Jajka i marchew kroimy w plasterki.Do pojemniczków np.po jogurtach układamy na spód kawałeczek jajka,marchewki i listek pietruszki.Dodajemy łyżeczkę groszku.Kiedy mięso jest odpowiednio ugotowane,wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.Wywar przecedzamy przez sito i solimy tak,aby nam się wydawał za słony.Jest to ważne,bo gdy galareta zastygnie,soli nie czuć i jeśli damy za mało to będzie po prostu mdła.Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę.Ilość żelatyny zależy od ilości wywaru.Wystudzone mięso obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Ja używam tylko mięsa z indyka i kurczaka.Ale jeśli lubimy,obieramy też nogi wieprzowe i również mieszamy z mięsem.Pojemniczki uzupełniamy do połowy mięsem.Wszystko zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.Podajemy z octem.
Komentarze