Galantyna pani Dolaty

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatna przekąska z kurczaka z dodatkiem kolorowych warzyw w galarecie. Idealna na każdą imprezę.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięso:
    1 kurczak ok 1,6-1,8 kg
    1 bułka
    2 jajka
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy typu kucharek
    1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
    1 łyżeczka pokrojonego zielonego pora
    Dekoracja:
    brzoskwinie jeśli na słodko
    na słono np. jajka, marchew, papryka, majonez
    Żelatyna do zalewy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Galantyna

Galantyna pani dolaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa:Kurczaka przekroić na plecach od szyi do kupra, ściągnąć skórę w całości. Mięso oddzielić od kości, zmielić na maszynce. Do zmielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę, jajka, sól, pieprz, kucharek, natkę oraz por. Wyrobić na jednolitą masę. Można oczywiście kupić gotowe zmielonego mięso i doprawić.
    Skórę z kurczaka rozłożyć, na nią wyłożyć mięso, zawinąć dokładnie tak, żeby było zakryte. Gazę lub lnianą ściereczkę skropić oliwą. Związać nićmi lub szpagatem jak szynkę by się nie rozpadło w trakcie gotowania. Gotować (do wody dodać jarzynkę) w podłużnym rondlu pół godziny z jednej strony i pół godziny z drugiej strony. Po wyjęciu z wody położyć roladę między dwoma deskami, obciążyć czymś ciężkim aż do wystygnięcia. Kroić w dowolnej grubości plastry, układać na półmisku z brzoskwiniami lub na słono z dowolnymi warzywami. Zalać żelatyną i poczekać aż stężeje.

Porady

W przypadku użycia gotowego mięsa mielonego posmarować dobrze oliwą gazę by się nie przykleiła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować