Delikatna przekąska z kurczaka z dodatkiem kolorowych warzyw w galarecie. Idealna na każdą imprezę.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Mięso:
1 kurczak ok 1,6-1,8 kg
1 bułka
2 jajka
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy typu kucharek
1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego zielonego pora
Dekoracja:
brzoskwinie jeśli na słodko
na słono np. jajka, marchew, papryka, majonez
Żelatyna do zalewy
Galantyna pani dolaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie mięsa:Kurczaka przekroić na plecach od szyi do kupra, ściągnąć skórę w całości. Mięso oddzielić od kości, zmielić na maszynce. Do zmielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę, jajka, sól, pieprz, kucharek, natkę oraz por. Wyrobić na jednolitą masę. Można oczywiście kupić gotowe zmielonego mięso i doprawić.
Skórę z kurczaka rozłożyć, na nią wyłożyć mięso, zawinąć dokładnie tak, żeby było zakryte. Gazę lub lnianą ściereczkę skropić oliwą. Związać nićmi lub szpagatem jak szynkę by się nie rozpadło w trakcie gotowania. Gotować (do wody dodać jarzynkę) w podłużnym rondlu pół godziny z jednej strony i pół godziny z drugiej strony. Po wyjęciu z wody położyć roladę między dwoma deskami, obciążyć czymś ciężkim aż do wystygnięcia. Kroić w dowolnej grubości plastry, układać na półmisku z brzoskwiniami lub na słono z dowolnymi warzywami. Zalać żelatyną i poczekać aż stężeje.
Porady
W przypadku użycia gotowego mięsa mielonego posmarować dobrze oliwą gazę by się nie przykleiła.
Komentarze