Galantyna ze szczupaka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam galantyny, zawsze zaskoczysz nimi gości bo mało kto je przyrządza, gdyż są pracochłonne i wymagają trochę więcej cierpliwości. Jednak zachwyt naszych gości nam to wynagrodzi. Najtrudniejsze wg. mnie i bardzo pracochłonne jest oddzielenie mięsa od skóry, tak by jej nie uszkodzić. Jednak nie należy się zrażać, ponieważ skóra szczupaka jest dosyć gruba i na szczęście trzeba bardzo się starać by ją uszkodzić.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg szczupak
    sól
    pieprz
    przyprawa do ryb
    1 kajzerka czerstwa
    1 jajko
    pół pęczka natki pietruszki
    odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    Do wywaru
    włoszczyzna bez kapusty
    sól
    pieprz ziarnisty kilka ziarenek
    ziele angielskie kilka ziarenek
    listek laurowy
    ząbek czosnku
    przyprawa do ryb
    1 łyżka domowej wegety
    Dodatkowo
    ostry nóż do filetowania
    papierowy ręcznik
    ścierka kuchenna lub gaza duża
    sznurek
    Domowy majonez:
    2 surowe żółtka
    1 łyżka soku z cytryny lub octu 6 %
    1 łyżka ostrej musztardy
    sól
    pieprz
    200 ml oleju Rzepakowego z Wielkopolski SemCo
    Do dekoracji:
    karbowana sałata
    cytryna
    domowy majonej
    oliwki
    pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Galantyna

Galantyna ze szczupaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczupak 1. Wypatroszoną rybę dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
    Na deskę kładziemy ręcznik papierowy - wówczas ryba nie będzie się nam ślizgać. Dobrze naostrzonym nożem powoli zaczynamy oddzielać mięso od skóry. Delikatnie opieramy nóż na skórze tak by jej nie przeciąć i podcinamy. Skórę w późniejszym etapie oddzielania można delikatnie naciągać, wówczas oddzielanie idzie sprawniej.
    Nie usuwamy płetw, mięso musimy tak oddzielić przy głowie i ogonie- kręgosłup by ich nie odciąć.
    Resztki mięsa które pozostanie na skórze delikatnie zeskrobujemy nożem.
  • 2. Oddzielone mięso filetujemy, usuwamy kręgosłup i najgrubsze ości.
    Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, cebulkę szklimy na maśle - nie może być przysmażona ma pozostać jasna, studzimy.
    Mięso, bułkę i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Dodajemy żółtko i drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie, białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy rybnej i delikatnie wyrabiamy.
    Farsz układamy na środku skóry,formujemy w wałek i naciągamy ładnie skórę, układamy na ścierce lub gazie ( jeżeli chcecie by szczupak miał otwarty pysk włóżcie na tym etapie kawałek marchewki- uwaga na palce bo ma ostre ząbki;)i zawijamy, formujemy i zawiązujemy końce.
    Włoszczyznę oraz przyprawy (i tu uwaga wywar musi być naprawdę dobrze doprawiony, w przeciwnym wypadku ryba będzie bez smaku) gotujemy w dużym rondlu około 20 minut.
    Wkładamy rybę, zmniejszamy ogień do minimum i parzymy rybę pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia i pozostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wyciągamy delikatnie z garnka - ostrożnie bo ryba jest jeszcze miękka i pozostawiamy na chwilę, po czym delikatnie odwijamy z gazy.
    Rybę odkładamy do zimnego by stężała na około 4 godziny.
    Po tym czasie kroimy w 1 cm plastry, układamy dekoracyjnie na półmisku.
    By ryba wyglądała jeszcze ładniej można z wywaru sporządzić galaretę, na 1 L przecedzonego wywaru 3 łyżeczki żelatyny i polać ją.
  • 3. Sporządzamy majonez do dekoracji:
    Dobrze myjemy i parzymy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem, musztardą, solą i pieprzem na puszystą masę. Następnie dodajemy cały czas miksując po kropelce olej, po czym wlewamy już cienką strużką cały czas miksując, aż powstanie gęsty majonez.
    W razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze.
    Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy rybę majonezem, na grzbiecie układamy dekoracyjnie pokrojona cytrynę, w gałki oczne wkładamy przeciętą na pół oliwkę.
    Podajemy gością z resztą majonezu w miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczupak
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-20% na produkty marki
-20% na produkty marki
Rabat 20% na produkty marki Ri... więcej»
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
+
-20% na produkty marki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować