Frittata z bobem i pomidorami

5 (143 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Letnia tarta z bobem i świeżymi pomidorami. Delikatna i kremowa w sam raz na lekki obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1/4 szklanki mleka
    125 g serka kremowego o smaku pomidorów i bazylii
    ok 300 g ziaren bobu (świeży lub mrożony)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 pomidory
    masło klarowane do smażenia
    szczypiorek
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Frittata z bobem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Gotować ok 10 min do miękkości. Przelać zimną wodą i ziarna obrać z łupinek.
  • Przygotowanie 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklić na maśle klarowanym. Dodać ziarna bobu i pokrojone w kostkę dwa pomidory, bez skórki i wodnistych części z nasionami. Warzywa przełożyć do formy o średnicy 25 cm. Jajka rozmącić z mlekiem i dołożyć serek. Dokładnie wymieszać, lekko doprawić solą i pieprzem. Przelać do warzyw, układając na wierzchu pokrojonego w plasterki pomidora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Podawać na ciepło posypując po wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować