Francuskie z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy szalotkę i czosnek. Robimy to od razu zanim patelnia się rozgrzeje, aby czosnek się za szybko nie zrumienił, bo wtedy będzie gorzki i niesmaczny. Chwilę podsmażamy i dokładamy masło. Następnie wrzucamy mięso i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, cynamonem, papryką, pieprzem ziołowym i czarnym oraz solą. Mięso puści sok, smażymy aż odparuje. Podlewamy sosem sojowym i sosem worcester. Smażymy tak długo,aż mięsko się zrumieni i płyn całkowicie odparuje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajko wybijamy do kubeczka i widelcem mieszamy, aż białko połączy się z żółtkiem. Do serka twarogowego lub fety, dodajemy połowę rozbełtanego jajka. Następnie czarnuszkę i trochę czosnku niedźwiedziego, doprawiamy solą i pieprzem. W przypadku fety, należy uważać ze solą, bowiem sam ser zawiera jej dość sporo.
Rozwijamy ciasto francuskie. Wykrawamy kwadraty i na środku każdego z nich kładziemy kolejno, porcję masy twarogowej i mięsa. Rogi zawijamy do środka, lekko je dociskając, tworzymy koperty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kopertki, zachowując odstępy.
Każdą kopertkę smarujemy jakiem. Pieczemy w 210 st. ok 20-25 minut. Powinny się ładnie zrumienić.
Porady
Koperty ładnie prezentują się posypane świeżymi ziołami
Komentarze