50 dag mięsa mielonego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
250 ml wody
250 ml mleka
2 sosy pieczeniowe jasne
3 żółtka 2 białka
gałka muszkatołowa
10 dkg sera żółtego
Ciasto francuskie z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie na brzegach po nacinać tak żeby później zawinąć jak warkocz. Fix do kotletów mielonych wymieszać z 125 ml wody i wyrobić z mięsem, gotowe mięso wyłożyć na ciasto francuskie. Brokuł obgotować z odrobiną cukru 2 min., odcedzić, różyczki poukładać na mięsie.
Połączyć mleko z wodą, zagotować, dodać sos i 2 surowe żółtka. Wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową i polać brokuł. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z serem i rozprowadzić.
Teraz można ciasto zawinąć jak warkocz czyli przekładać paski na przemian. Gotowe ciasto posmarować żółtkami, wymieszanymi z odrobiną wody. Piec 40 min. 200C.
Komentarze