Francuskie ciasto czekoladowe

4.48 (145 ocen)

  • Łatwy

Ciasto ekstremalnie czekoladowe. Jeżeli dodamy do niego niewielką ilość mąki, zrobi się bardziej zwarte. Gdy z niej zrezygnujemy, ciasto będzie przypominało truflę.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - jajka: 6 sztuk
    - czekolada gorzka (o zawartości 70% kakao): 250 gramów
    - masło (pokrojone na kawałki): 150 gramów
    - cukier drobny: 200 gramów
    - mąka pszenna (niekoniecznie): 3 łyżki
    POLEWA::
    - gorzka czekolada (o zawartości 70% kakao): 100 gramów
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Francuskie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę (niekoniecznie), również dokładnie wymieszać.
  • 2. Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 3. Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20cm. Piec 25-30 minut w temperaturze 180st.
  • 4. PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: czekoladę z dodatkiem oleju stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  • 5. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać je polewą czekoladową. Postawić do zastygnięcia.
  • 6. * Ciasto podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować