Ciasto ekstremalnie czekoladowe. Jeżeli dodamy do niego niewielką ilość mąki, zrobi się bardziej zwarte. Gdy z niej zrezygnujemy, ciasto będzie przypominało truflę.
Francuskie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę (niekoniecznie), również dokładnie wymieszać.
2.Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
3.Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20cm. Piec 25-30 minut w temperaturze 180st.
4.PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: czekoladę z dodatkiem oleju stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
5.Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać je polewą czekoladową. Postawić do zastygnięcia.
Komentarze