Francuskie ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to idealne ciasto czekoladowe!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 duże jajka
    150 gramów gorzkiej czekolady 70 %
    100 gramów masła
    50 ml mleka
    180 gramów mąki pszennej
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    80 gramów brązowego cukru
    Ekstrakt waniliowy
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Francuskie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę.
    W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, dodaję czekoladę, ciągle mieszając podgrzewam składniki. Studzę.
    Ucieram żółtka z cukrem i wanilią, dodaję letnią czekoladową mieszankę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączę składniki. Na końcu dodaję pianę z białek, bardzo delikatnie mieszam wszystkie składniki.
    Ciasto przelewam do tortownicy i piekę 35 minut w 190 stopniach.
    Po przestudzeniu można posypać wypiek cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować