400 g mąki pszennej (ok. 2,6 szkl.)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
15 g drożdży/ świeżych/
120 ml letniego mleka (ok. 8 łyżek)
175 ml letniej wody (ok. 12 łyżek)
Francuskie bułeczki z dołeczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia. Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Stopniowo dodawać cieplą wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto.
Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez ok 10 min, najlepiej w robocie, aż ciasto będzie elastyczne.
Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć ściereczką.
Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem).
Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut. W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nalać 250 ml wody do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.
JA WYRABIAŁAM RĘCZNIE A PO UPIECZENIU DODATKOWO POSMAROWAŁAM JE ZIMNĄ WODĄ I PRZYKRYŁAM ŚCIERECZKĄ NA 5 MINUT.PIEKŁAM W 220 ST.
BUŁECZKI WYSZŁY MIĘCIUTKIE I SMACZNE, NIE DOMINUJĄ W NICH DROŻDŻE
Porady
Bułeczki upiekłam wg przepisu Anulki blog Sto kolorów w kuchni
Komentarze