Francuska zupa cebulowa z serowymi grzankami

5 (14 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Pyszna zupka z chrupiącymi serowymi grzankami i świeżym tymiankiem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 900 g cebuli
    1l bulionu warzywnego
    1 szklanka białego wina
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz


    PONADTO:

    bagietka
    1 ząbek czosnku
    100 g żółtego sera
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa z serowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Masło roztopić z oliwą, dodać cebulę. Smażyc około 30 minut na wolnym ogniu, często mieszając /cebula ma przybrac lekko brązowy kolor/.
    Do skarmelizowanej cebulki dodać wino, wymieszać.
    Następnie wlac bulion i gotować ok 25 minut na wolnym ogniu.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec na złoto.
    Zapieczone kromki natrzeć obranym, przekrojonym ząbkiem czosnku.
    Zupę rozdzielić do żaroodpornych miseczek.
    Na wierzch ułożyć bagietki, posypać żółtym serem.
    Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser się roztopi.
    Udekorować świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Bagietki Ser żółty Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować