Francuska zupa cebulowa z serowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Masło roztopić z oliwą, dodać cebulę. Smażyc około 30 minut na wolnym ogniu, często mieszając /cebula ma przybrac lekko brązowy kolor/.
Do skarmelizowanej cebulki dodać wino, wymieszać.
Następnie wlac bulion i gotować ok 25 minut na wolnym ogniu.
Doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec na złoto.
Zapieczone kromki natrzeć obranym, przekrojonym ząbkiem czosnku.
Zupę rozdzielić do żaroodpornych miseczek.
Na wierzch ułożyć bagietki, posypać żółtym serem.
Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser się roztopi.
Udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze