Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna, aromatyczna, gęsta, cudowna zupa cebulowa z pysznymi serowymi grzankami idealna na obiad i kolację, polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1-2 łyżki masła
    4 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka tymianku
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    około 1,5 litra domowego bulionu z kurczaka
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    4-6 kromek bagietki
    4-6 plasterków żółtego sera
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Wina Grzanki Ser

Francuska zupa cebulowa a`la igraszki losu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smażymy na wolnym ogniu około 30 minut.

    Kiedy cebula zmięknie i delikatnie się zarumieni dodajemy cukier, posiekany czosnek i tymianek i smażymy kolejne 30 minut.

    Do zarumienionej mocno cebuli wlewamy wino i bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Bagietkę smarujemy czosnkiem, na każdej kromce kładziemy plasterek sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut lub do momentu rozpuszczenia się sera.

    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę serwujemy z serowo-czosnkowymi grzankami, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować