Bigos a`la Igraszki Losu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak, wiem każdy ma swój przepis na bigos – ile gospodyń tyle pomysłów na jego zrobienie. Jedni mieszają kapustę świeżą z kiszoną, jedni dają tylko kiszoną, jedni kapustę płuczą drudzy nie, a o tym co dodawać można napisać osobną książkę. Nie będę przekonywać Was, że to właśnie moja wersja jest naj, ale zachęcam Was do jej wypróbowania przy najbliższej okazji ; )

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg kapusty kiszonej (najlepiej domowej)

    1 kg łopatki wieprzowej

    0,5 kg wędzonych żeberek lub boczku

    0,5 kg kiełbasy

    ½ kostki smalcu

    1 opakowanie wędzonych śliwek

    4 -6 liści laurowych

    6-8 ziaren ziela angielskiego

    10 szt. suszonych prawdziwków

    2 łyżki majeranku

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos a`la igraszki losu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przekładamy do rondelka zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy je około 30 minut. Wyłączamy, odstawiamy.

    Kapustę próbujemy (odlewamy 1-22 szklanki soku na wszelki wypadek), jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy ją pod bieżącą wodą i lekko odciskamy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy ją 1,5 godziny.

    Łopatkę kroimy w kostkę. Żeberka tniemy na kawałki (boczek kroimy w kostkę ), kiełbasę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy pokrojoną łopatkę i obsmażamy ją na dużym ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się ze złoci płomień zmniejszamy i dusimy łopatkę około 30 minut. Dodajemy pokrojone żeberka/boczek i kiełbasę i dusimy wszystko razem jeszcze około 30-45 minut lub do momentu kiedy mięso będzie miękkie ale nie rozwalające się.

    Do obgotowanej kapusty dodajemy podsmażone mięso wraz z tłuszczem, grzyby wraz z całą wodą, dodajemy śliwki mieszamy i gotujemy minimum 3 godziny. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem gotujemy kolejną godzinę.

    Bigos po tym czasie można już jeść, ale oczywiście najlepszy jest następnego dnia po kolejnym kilkugodzinnym gotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować