Mussaka a`la Igraszki Losu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepisów na mussakę jest całe mnóstwo bo i w każdym rejonie Grecji przygotowuje się ją nieco inaczej. Przyjęło się, że mussaka to bakłażany, przełożone mięsem mielonym z pomidorami lub bez i zapieczone pod beszamelem ale ja mam nieco inną wersję.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego wołowego
    1 średni bakłażan
    1 cebula
    2 ząbki czosnku + 1 ząbek
    ½ łyżeczki cukru
    2 pomidory
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    3 żółtka
    1,5 szklanki jogurtu naturalnego greckiego (ale może być też np. Gęsty Bakomy )
    Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Mussaka a`la igraszki losu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry, oprószamy lekko solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor (najlepiej bez tłuszczu ) – przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

    Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy ją na oliwie z oliwek razem z posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej mięso mielone i smażymy aż mięso nam się ładnie zarumieni. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru na patelnie wlewamy wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych ) i gotujemy mięso około 20 minut.

    Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Naczynie żaroodporne lekko skrapiamy oliwą i układamy na dnie warstwę bakłażana na niego wykładamy mięso, z powrotem bakłażana, porcję mięsa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    W czasie kiedy mięso jest w piekarniku przygotujemy sos : jogurt łączymy z żółtkami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku – mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Po 20 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem jajeczno-jogurtowym pieczemy ją ponownie tym razem w temp. 200, około 15- 20 minut lub do momentu aż góra mussaki się zarumieni.

    Upieczoną mussakę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut, ponieważ lekko przestudzona lepiej się kroi. Mussakę serwujemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować