Focaccia z portobello i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam zapach jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia tego placka

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki ( ja używam typ 450)
    Ok. 215 ml letniej wody
    4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka brązowego cukru
    Opakowanie drożdży suszonych ( na 0,5kg mąki)

    200 g pieczarek portobello
    ½ szklanki zielonych oliwek
    2 łyżki ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Przystawki

Focaccia z portobello i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ładnie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody. Ciasto przełożyć do miseczki , nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Pieczarki oczyścić ( nie moczyć w wodzie) i pokroić na spore kawałki. Podsmażyć na oliwie i doprawić solą. 3 łyżki oliwy z oliwek zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na kwadrat o wielkości ok. 40x26cm i przełożyć na blaszkę posmarowana oliwą. Następne ciasto obficie smarujemy oliwką z czosnkiem i posypujemy ziołami. Na koniec palcem robimy wgłębienia w cieście i układamy grzyby oraz oliwki. Placek zostawiamy aby podrósł na ok. 30 min. Podrośnięty wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 230 stopni na jakieś 10 min aż brzegi ładnie się zrumienią.

Porady

Można dodać dowolne grzyby jednak mi najbardziej smakuje w takiej wersji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować