Focaccia z oliwkami i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To przepis na jej ekspresową wersję, nie trzeba przygotowywać wcześniej zaczynu (biga) i czekać 12 godzin. Jednak różnica w strukturze wypieku jest znaczna, ale co zrobić jak miałam na nią ochotę i nie miałam zamiaru czekać:), a i ta wersja jest bardzo smaczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy
    1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
    kilka sztuk oliwek bez pestek
    gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Focaccia z oliwkami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
    Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy, wlewamy wodę z drożdżami oraz oliwę, mieszając cały czas.
    Ciasto wyrabiamy na stolnicy, aż będzie sprężyste, ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Po tym czasie ponownie zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie porcje i wałkujemy na okrąg o średnicy 22 cm. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wierzch smarujemy olejem i wciskamy oliwki, posypujemy listkami rozmarynu.
    Pieczemy około 25 minut w 200 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować