Foccacia z ziołami i ziemniakiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Foccacia to potrawa z kuchni włoskiej , jest to rodzaj pieczywa które można podać jako przystawkę przed daniem głównym aby zaspokoić pierwszy głód. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele, ja dziś proponuję z aromatycznymi ziołami, dobrą oliwą i startym ziemniakiem ze skórką. Po upieczeniu foccacia jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu, ziemniak zamienia się w aromatyczny chips , a środek jest mięciutki.

  • 4 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    400 ml cieplej wody
    5 g suszonych drożdży
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżki oliwy z bazylią

    Nadzienie:
    ½ pęczka natki pietruszki
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    4 gałązki świeżej bazylii
    1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
    3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
    3 ząbki czosnku
    1/4 szklanki oliwy z bazylią
    ½ łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
    1 ziemniak ze skórką
    Płatki soli do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Foccacia z ziołami i ziemniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z solą i drożdżami , wlewamy ciepłą wodę oraz oliwę całość zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, gdyby okazało się za rzadkie należy dosypać łyżkę mąki i ponownie zagnieść.

    Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki aby ciasto powoli rosło.
  • 2. Nadzienie:
    Świeże zioła, opłukać włożyć do malaksera, dodać suszone pomidory z zalewy, osączony z zalewy zielony pieprz , obrane ząbki czosnku, wlać oliwę i całość zmiksować na jednolitą konsystencję, wsypać przyprawę ziołową i wymieszać łyżką. Ziemniaka wyszorować , nie obierać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, rozciągnąć po całości blaszki, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

    Palcami porobić w cieście wgłębienia, rozsmarować nadzieniem po całości, łącznie z brzegami ciasta, nad foccacią zetrzeć ziemniaka na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posypać równomiernie płatkami soli.

    Piekarnik nagrzać do 230*c piec foccacię przez 25-30 minut-do zrumienienia.

    Podawać gorącą, skropioną niewielką ilością dobrej oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Zioła Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować