Foccacia z ziołami i ziemniakiem

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Foccacia to potrawa z kuchni włoskiej , jest to rodzaj pieczywa które można podać jako przystawkę przed daniem głównym aby zaspokoić pierwszy głód. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele, ja dziś proponuję z aromatycznymi ziołami, dobrą oliwą i startym ziemniakiem ze skórką. Po upieczeniu foccacia jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu, ziemniak zamienia się w aromatyczny chips , a środek jest mięciutki.

IMG_20190918_121058
  • 6 porcje
  • 250min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki pszennej
400 ml cieplej wody
5 g suszonych drożdży
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oliwy z bazylią

Nadzienie:
½ pęczka natki pietruszki
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżej bazylii
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z bazylią
½ łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
1 ziemniak ze skórką
Płatki soli do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Foccacia z ziołami i ziemniakiem

  • 1. Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z solą i drożdżami , wlewamy ciepłą wodę oraz oliwę całość zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, gdyby okazało się za rzadkie należy dosypać łyżkę mąki i ponownie zagnieść.

    Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki aby ciasto powoli rosło.
  • 2. Nadzienie:
    Świeże zioła, opłukać włożyć do malaksera, dodać suszone pomidory z zalewy, osączony z zalewy zielony pieprz , obrane ząbki czosnku, wlać oliwę i całość zmiksować na jednolitą konsystencję, wsypać przyprawę ziołową i wymieszać łyżką. Ziemniaka wyszorować , nie obierać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, rozciągnąć po całości blaszki, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

    Palcami porobić w cieście wgłębienia, rozsmarować nadzieniem po całości, łącznie z brzegami ciasta, nad foccacią zetrzeć ziemniaka na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posypać równomiernie płatkami soli.

    Piekarnik nagrzać do 230*c piec foccacię przez 25-30 minut-do zrumienienia.

    Podawać gorącą, skropioną niewielką ilością dobrej oliwy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankalatozimadrożdżowepizzakuchnia włoskaprzekąskawiosnaziołakarnawałpożywneziemniakpieczywojesieńPoczęstunekna słonoimprezyna gorącofoccacia

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony omlet z ziemniakami, szynką i groszkiem

Dodane przez: monika016

Pieczony omlet z ziemniakami, szynką i groszkiem

Moja dzisiejsza propozycja to pieczony...

image-0fl4w2y

Dodane przez: in-humility

POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane...

Polecam każdemu miłośnikowi pomidorów,...

Gruzińskie ziemniaki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Gruzińskie ziemniaki

Są bardzo prostym daniem, a z kwaśnym...

Ziemniaki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ziemniaki Hasselback

Pięknie wyglądają a jeszcze lepiej...

Ziemniaki z twarogiem

Dodane przez: annli18

"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji...

Szybka kolacja dla miłośników ziemniaków:) Pewnie...

Tortilla

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tortilla z łososiem i twarożkiem

Doskonała przekąska na imprezy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.