Flaczki tradycyjne

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W moim domu jest to „męska” potrawa, robię ją zawsze ja, podobnie jak niegdyś mój dziadek. To jedyna zupa, którą umiem gotować, ale za to jaka!

Składniki:

  • ● 1 kg surowych i pokrojonych flaków wołowych
    ● 1/2 kurczaka
    ● 200 g wołowiny z kością
    ● marchewka
    ● 1/2 małego selera
    ● mała cebula
    ● 1/2 białej części pora
    ● liść laurowy
    ● 3 angielskie ziela
    ● majeranek
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka i wołowiny gotujemy
    esencjonalny rosół.
    Jarzyny kroimy w kostkę
    i dusimy na łyżce masła.
  • 2. Mięso wyjmujemy z rosołu,
    flaki parzymy wrzątkiem.
    Jarzyny, flaki i przyprawy
    (bez majeranku) wkładamy
    do rosołu. Gotujemy do
    miękkości, doprawiamy.
  • 3. Z mąki i łyżki masła robimy
    zasmażkę i łączymy ją
    z zupą. Doprawiamy majerankiem
    do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować