Tradycyjne flaczki

3.92 (525 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa mężczyzn w moim domu. Potrawa ta zawsze kojarzy się też z weselem, ale u nas flaczki pojawiają się też bez specjalnej okazji. Polecam mój przepis.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych,
    pół kurczaka,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1/3 selera,
    1 cebula,
    przyprawa do flaków,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    gałka muszkatołowa,
    majeranek,
    sól,
    pieprz
    ZASMAŻKA:
    1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
    2 łyżki mąki,
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

3.92 (525 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjne flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki umyć, gotować.Pierwszą wodę odlać, ponownie gotować.
    W drugim garnku gotować kurczaka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostkę.
    Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i na desce kroimy mięso w paski.Wrzucamy do wywaru, w którym się gotowało.Dodajemy ugotowane i odcedzone flaki.
    Całość gotujemy, dodajemy przyprawy.
  • 2. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do flaków.
  • 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, wyłączamy gaz, dodajemy paprykę czerwoną, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków.
    Zagotowujemy.
    Na koniec dodajemy łyżkę majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Mięso

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować