Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa mężczyzn w moim domu. Potrawa ta zawsze kojarzy się też z weselem, ale u nas flaczki pojawiają się też bez specjalnej okazji. Polecam mój przepis.
20 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg flaków wołowych,
pół kurczaka,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1/3 selera,
1 cebula,
przyprawa do flaków,
ziele angielskie,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
sól,
pieprz
ZASMAŻKA:
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła
Tradycyjne flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaki umyć, gotować.Pierwszą wodę odlać, ponownie gotować.
W drugim garnku gotować kurczaka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostkę.
Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i na desce kroimy mięso w paski.Wrzucamy do wywaru, w którym się gotowało.Dodajemy ugotowane i odcedzone flaki.
Całość gotujemy, dodajemy przyprawy.
2.Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do flaków.
3.Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, wyłączamy gaz, dodajemy paprykę czerwoną, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków.
Zagotowujemy.
Na koniec dodajemy łyżkę majeranku.
Komentarze