Fit panna cotta na maślance

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na truskawkowy deser panna cotta na maślance. Jest to dużo lżejsza i zdrowsza wersja włoskiego deseru. Całość podana z musem z dojrzałego mango oraz świeżymi owocami. Deser pysznie smakuje oraz orzeźwia, dlatego świetnie sprawdzi się w upalne dni.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 ml maślanki
    - 250 ml zmiksowanych truskawek
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 4 łyżki erytrytolu

    DODATKI
    - 1 dojrzałe mango
    - truskawki i borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fit panna cotta na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus i przelewamy do rondelka. Dodajemy do nich erytrytol* oraz maślankę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W gorącej mieszance rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, przelewamy do pucharków, studzimy i wkładamy do lodówki do stężenia.

    * Do posłodzenia deseru możemy użyć także słodzika, stevii lub ksylitolu.
  • 2. Dojrzałe mango miksujemy na gładki mus* i przekładamy go na wierzch stężałej panna cotty. Deser dekorujemy świeżymi owocami truskawek i borówek oraz liskami tymianku (lub mięty).

    * Do przygotowania deseru możemy użyć także gotowej pulpy z mango.

Porady

Deser możemy przygotować także w pełnej truskawkowej wersji. Wtedy pulpę z mango zastępujemy zmiksowanymi na gładko truskawkami. Świetnie sprawdzi się także syrop klonowy, na którym ułożymy kawałki świeżych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Truskawki Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować