Fit bigos

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Uwielbiam bigos, a ponieważ stan zdrowia nie pozwala mi na takie ilości tłuszczu i cebuli jak w tradycyjnym bigosie, wymyśliłam sobie wersję fit.

  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    30 dag kiszonej kapusty
    2 ćwiartki z kurczaka
    1-2 kotlety ze schabu
    30 dag wędzonej piersi z kurczaka
    1 marchewka
    1/2 małej cukinii
    10 cm pora
    kilka suszonych grzybków
    kilka suszonych śliwek
    2 łyżki oleju, przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fit bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fit bigos 1. Namoczone wcześniej grzyby ugotować i odcedzić. Wywarem z grzybów zalać poszatkowaną kapustę, ew. dolać troszkę wody i gotować 20 minut. Surowe mięso obrać ze skóry i tłuszczu, zalać niewielką ilością wody, dodać rozdrobnione i podduszone na oleju warzywa, posolić i gotować ok 30 minut. następnie wyjąć mięso, przestudzić, oddzielić od kości i pokroić w grubszą kostkę. Do wywaru włożyć przesiekaną, nie odciśniętą z soku kapustę kiszoną i gotować ok 20 minut.
  • 2. Obie kapusty połączyć, dodać pokrojone mięso, posiekane grzyby, śliwki, doprawić i gotować 1 godzinę. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojoną, wędzoną pierś z kurczaka. Po zagotowaniu bigos jest gotowy do jedzenia. Ja gotowałam jeszcze przez dwa kolejne dni, jak przystało na prawdziwy bigos.

Porady

Myślę, że do tego bigosu każda chuda wędlina ( np szynka z indyka) się nada. Można również pominąć suszone dodatki, można dodać jeśli ktoś lubi pomidory i ulubione przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować