Tuńczyk podany w tej wersji smakuje wybornie. Można podać go z ryżem.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 słoik (250 g ) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
250 g pieczarek
125 ml śmietany
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
natka pietruszki
sól
pieprz
Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w plasterki. Posiekałem natkę pietruszki.
Pieczarki pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem śmietanę z musztardą
Rozgrzałem oliwę z oliwek na dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ).
Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka. Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę z musztardą oraz mleko i pieczarki. Pozostawiłem na patelni pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszałem, tak aby nie rozdrobnić filetów z tuńczyka.
Komentarze