Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym

4.37 (188 ocen)

To prosty sposób na danie z polędwiczek. Od dawna przepis jest w mojej rodzinie.

Składniki:

  • 40 dag polędwiczek wieprzowych

    20 dag pieczarek

    1 cebula

    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

    3 łyżki śmietany 18 %

    zielony lubczyk

    3-4 łyżki oleju

    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.37 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą (aby były przykryte)Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ją do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy chwile na maśle aż wyparuje cała woda. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy aby się nie zważyła. Czekamy aż się zagotuje i ściągamy garnek z ognia. Posypujemy posiekanym lubczykiem.

    Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować