Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaicić. Pyszny, szybki i prosty przepis. Filety przygotowane w ten sposób mogą być przekąską (podane z dipem czosnkowym) lub stanowić podstawę obiadu.
1 min
Dla 5 osób
Składniki:
2 piersi z kurczaka
100g żółtego sera
1 cebula dymka
2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
2 jajka
2 łyżki majonezu
3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Filety z kurczaka siekane z czosnkiem i dymką – placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć jajka, majonez i mąkę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek – powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Dodać starty na dużych oczkach tarki żółty ser i drobno posiekaną cebulę dymkę oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Piersi z kurczaka oczyść z kawałków tłuszczu, pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miseczki. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką, kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. Gdy przyrumienią się z dwóch stron, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać na gorąco.
Komentarze