Filety z kurczaka siekane – placuszki

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaicić. Pyszny, szybki i prosty przepis. Filety przygotowane w ten sposób mogą być przekąską (podane z dipem czosnkowym) lub stanowić podstawę obiadu.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    100g żółtego sera
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne Kotlety Placki

Filety z kurczaka siekane – placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć jajka, majonez i mąkę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek – powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Dodać starty na dużych oczkach tarki żółty ser i drobno posiekaną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Piersi z kurczaka oczyść z kawałków tłuszczu, pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miseczki. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
    Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką, kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. Gdy przyrumienią się z dwóch stron, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Ser żółty Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować