Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaicić. Pyszny, szybki i prosty przepis. Filety przygotowane w ten sposób mogą być przekąską (podane z dipem czosnkowym) lub stanowić podstawę obiadu.
Filety siekane z kurczaka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć jajka, majonez i mąkę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek – powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Dodać starty na dużych oczkach tarki żółty ser i drobno posiekaną cebulę.
Piersi z kurczaka oczyść z kawałków tłuszczu, pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miseczki. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju i łyżką nakładać porcje masy formując nieduże płaskie kotlety.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15 minut, następnie kotleciki przewrócić i zapiekać kolejne 15 minut.
Komentarze