Filety siekane z kurczaka z piekarnika

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaicić. Pyszny, szybki i prosty przepis. Filety przygotowane w ten sposób mogą być przekąską (podane z dipem czosnkowym) lub stanowić podstawę obiadu.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    100g żółtego sera
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Mielona słodka papryka
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dania z kurczaka

Filety siekane z kurczaka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć jajka, majonez i mąkę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek – powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Dodać starty na dużych oczkach tarki żółty ser i drobno posiekaną cebulę.
    Piersi z kurczaka oczyść z kawałków tłuszczu, pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miseczki. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju i łyżką nakładać porcje masy formując nieduże płaskie kotlety.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15 minut, następnie kotleciki przewrócić i zapiekać kolejne 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować