Filety z kurczaka pod serowo-ziołową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, rozbić tłuczkiem, obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Parmezan wymieszać z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Rozpuścić masło, wymieszać z panierką.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu po kotletach. Wlać bulion i śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na końcu zagęścić mąką.
3.Formę do zapiekania wyłożyć pergaminem, ułożyć filety. Na każdym rozsmarować masę z bułki tartej i natki. Piec 20 minut w temp.180 st.
4.Brukuły umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, odcedzić. Podawać z filetami i np. gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Komentarze