Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej

4.85 (13 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Podaję dzisiaj przepis na moje filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Bardzo lubię wręcz kocham śledzie pod każda postacią , dlatego też często je przygotowuję.
Za każdym razem coś zmieniam coś dodaję coś ujmuję, ale zawsze wychodzą tak samo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filety śledziowe około 1,2 kg,
    sól morska drobno ziarnista,
    pieprz czarny świeżo mielony,
    mąka 250 g,
    jajka 4 + 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb,
    bułka tarta do panierowania,

    Zalewa;
    woda około 2 litrów,
    ocet według uznania ,
    cukier 250 g, a najlepiej również według uznania,
    sól morska 2 - 3 łyżki,
    liście laurowe ,
    ziele angielskie ,
    cebule 2,
Wystaw ocenę:

4.85 (13 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie oczyszczamy, płuczemy, a następnie osuszamy.
    Śledzie oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z odrobiną przyprawy do ryb i w bułce tartej.
    Smażymy na oleju lub maśle klarownym z obydwu stron na złoty kolor.

    Przygotowanie zalewy:
    Do większego garnka wlewamy wodę , dodajemy sól, cukier oraz pozostałe przyprawy.
    Dodajemy obraną, pokrojoną w prążki cebulę.
    Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut.
    Dodajemy ocet i jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania.
    Zalewę studzimy.
    Usmażone śledzie układamy w większym garnku przekładając sparzoną, pokrojoną w prążki cebulą i zalewamy wystudzona letnią zalewą.
    Odkładamy w chłodne miejsce na kilka dni najlepiej do 3-4 dni, po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

    Ja już po 2 dniach zajadam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować