FILET Z PIEKARNIKA NA SZPINAKOWEJ CHMURCE

0 (0 ocen)

Delikatny i soczysty filet z aromatycznym szpinakiem. Taki obiad zażyczył sobie mój przyszły mąż. :)

Składniki:

  • Szpinakowa chmurka:
    szpinak świeży 150 gram
    ząbek czosnku 1 szt.
    masło 1 łyżka

    Filet:
    filet z kurczaka 3 szt.
    sól morska 1 płaska łyżeczka
    czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka
    pieprz 1 szczypta
    chili 1 szczypta
    rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
    olej rzepakowy 1 łyżka

    Dip koperkowy:
    koperek siekany 1 łyżka
    jogurt naturalny 3 łyżki
    czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
    pieprz 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z piekarnika na szpinakowej chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta umyć, osuszyć. Usunąć szumowiny. Ułożyć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  • 2. Szpinak przepłukać wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać posiekany ząbek czosnku. Kiedy czosnek uwolni aromaty i lekko się przysmaży dodać szpinak. Dusic ok. 2-3 min.
  • 3. Fileta ułożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 min.
  • 4. Dip: jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Wymieszać.
  • 5. Na środku talerza ułożyć szpinak. Na szpinaku pokrojoną w grube plastry pierś. Obok zrobić kleksa z dipu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować