Filet z kurczaka w sosie pietruszkowo-ziołowym

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny soczysty filet w sosie pietruszkowo-ziołowym to świetny pomysł na szybki obiad, ciepłą kolację lub spotkanie rodzinne.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 por (biała część)
    Pęczek natki pietruszki
    2 serki kremowe o smaku ziołowym (po 100 g)
    Sól pieprz do smaku
    Przyprawa do kurczaka
    Olej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Filet z kurczaka w sosie pietruszkowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłukaj, osusz i przekrój na pół.
    Cebulę, czosnek, pora obierz pokrój w pół plasterki, posyp przyprawą do kurczaka.
    Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, czosnek i pora posyp solą i pieprzem duś około 10 minut. Zdejmij z patelni.
    Na tej samej patelni podsmaż na oleju fileta na złoty kolor z obu stron, dodaj do nich przesmażoną cebulę, czosnek i pora.
    Całość zalej szklanką wody, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i gotuj około 5 minut.
    Serki ziołowe rozpuść w 0, 5 szklanki ciepłej wody i wlej na patelnię.
    Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
    W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Porady

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i sałatką z ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować