Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

4.5 (151 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Obiad na szybko? Proponuję drób, jest szybki i łatwy w obróbce;))

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (pojedyńcza): 1 sztuka
    - pieczarki: 7 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - smietana 22%: 1 łyżka
    - bulion drobiowy lub rosół: 0.75 szklanki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - pieprz kolorowy: 2 szczypty
    - masło (1 do smażenia fileta, druga do pieczarek i cebuli): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń - błon.
  • 2. Płuczemy w zimnej wodzie następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 3. Kładziemy na deskę i przecinamy pierś wzdłuż na połowę.
  • 4. Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, kładziemy obie części piersi i smażymy z obu stron kilka minut.
  • 6. Pieczarki szczoteczką oczyszczamy, obieramy, kroimy w kostkę.
  • 7. Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę.
  • 8. Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę.
  • 9. Przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym
  • 10. Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę śmietany - zwiększamy płomień i redukujemy sos. Gdy sos się zredukuje piersi powinny być już gotowe, podajemy np. z makaronem;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować