Filet z kurczaka pieczony w warzywach

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Soczyste, miękkie, smaczne mięso z dodatkiem warzyw.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    1 cebula
    1 duża papryka
    3 pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
    50 ml śmietany kremówki
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    150 g żółtego sera
    1 łyżka oleju
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka 1. Oczyszczone filety włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przyprawą, pieprzem i solą.
  • Filet z kurczaka 2. Na mięsie kolejno ułożyć, pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojoną w pierścienie paprykę.
  • Filet z kurczaka 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, i bazylię. Po odparowaniu większości płynu dodać śmietanę, doprawić gałką, pieprzem i solą do smaku.
  • Filet z kurczaka 4. Wyłożyć zawartość patelni na mięso z papryką, wyrównać i przykryć. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Filet z kurczaka 5. Posypać startym serem i już bez przykrycia piec 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować