Filet z kurczaka pieczony w śmietanie

4.9 (211 ocen)

Filet w ziołach i śmietanie możemy podać z ulubioną surówką. Może też być pysznym dodatkiem do kaszy, ziemniaków lub ryżu.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka curry
    400 g śmietany do zup i sosów
    1 łyżka oleju
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.9 (211 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Filet z kurczaka pieczony w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet 1. Filet podzielić na cztery porcje , posypać przyprawą ziołową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Warzywa 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i dodać curry i zioła prowansalskie.
  • Sos 3. Do warzyw z ziołami dodać śmietanę, doprawić pieprzem i solą do smaku i dobrze podgrzać.
  • Filet w sosie 4. Zalać filety, wstawić do piekarnika i piec 35 min. w temp. 200 *C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować