Filet drobiowy z jabłkiem i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Eleganckie, smaczne, szybkie do wykonania danie. Na ciepło doskonałe, a na zimno też bardzo dobre. Pierś soczysta, pięknie w spół gra z jabłkiem, suszonymi śliwkami i przyprawami. No i ta bułka z płatkami migdałowymi, pychota...

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki przyprawy do mięs
    3 szczypty majeranku
    1 łyżka miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    10 suszonych śliwek
    1 jabłko
    4 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki płatków migdałowych
    forma do zapiekania posmarowana masłem
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet drobiowy z jabłkiem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Filety myję, osuszam, nacinam, robiąc kieszonki, polewam olejem, posypuję przyprawą do mięs, nacieram, odstawiam. Jabłko obieram, kroję w cząstki, dodaję śliwki, skrapiam sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewa 2 łyżki masła, dodaję jabłka ze śliwkami, 2 minutki podsmażam, dodaję miód, majeranek, podsmażam, króciutko , lekko studzę, nakładam do kieszonek fileta. Nakrywam papierem, piekę ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Na patelni roztapiam masło, dodaję bułkę tartą i płatki migdałowe, podsmażam, polewam upieczone filety.

Porady

Tak przygotowanego fileta podaje z ryżem, z sałatką z kapusty pekińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować