Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Suszone śliwki świetnie komponują się z wytrawnym jedzeniem, stąd pomysł dodania ich do pasztetu.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    4 udka
    300g wątróbki drobiowej
    4 duże marchewki
    2 pietruszki
    2 duże cebule
    2 bułki kajzerki
    2 jajka L
    olej
    6 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    200g suszonych śliwek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy.
  • 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.
  • 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
  • 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.
  • 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować