Faworki z winem

4.47 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny przepis na nietypowe faworki bo z dodatkiem wina :). Pyszne, delikatne i kruche - polecam ten rarytas.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    1/2 szklanki półsłodkiego białego wina
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane z winem i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto na koniec wybijamy ciasto wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Schłodzone ciasto wałkujemy jak najcieniej, następnie kroimy na 3 cm x 12cm grubości i długości paski radełkiem lub nożem. W środku każdego kawałka robimy wzdłuż nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta tworząc supełek.
  • 3. Wkładamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować