Faworki - Chrusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, jest wyśmienity. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 75 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    10 żółtek
    niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej kwaśnej śmietany
    kieliszek spirytusu może być ocet
    szczypta soli
    1 kg smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, masło, żółtka, śmietanę, spirytus, sól wysypujemy na stolnice, wszystkie składniki dobrze zagniatamy, Następnie ok. 15 min raz koło razu zbijać je drewnianym wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Wrzucić po kilka faworków na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na jasno-złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. Posypywać każdą porcję ciepłych faworków cukrem pudrem i gotowe.
    Smacznego!!!!!!!!!!

Porady

Ciasto musi być naprawdę bardzo cienko rozwałkowane, prawie jak papier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować