Przepis jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, jest wyśmienity. Polecam
60 min
Składniki:
75 dag mąki
15 dag cukru pudru
10 dag masła
10 żółtek
niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej kwaśnej śmietany
kieliszek spirytusu może być ocet
szczypta soli
1 kg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Faworki - chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, masło, żółtka, śmietanę, spirytus, sól wysypujemy na stolnice, wszystkie składniki dobrze zagniatamy, Następnie ok. 15 min raz koło razu zbijać je drewnianym wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Wrzucić po kilka faworków na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na jasno-złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. Posypywać każdą porcję ciepłych faworków cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!!!!!!!!!!
Porady
Ciasto musi być naprawdę bardzo cienko rozwałkowane, prawie jak papier.
Komentarze