Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Faworki..hmm wiele osób piecze je tylko i wyłącznie na karnawał czy tłusty czwartek lecz ja chętnie piekę je przez cały rok.. :) Dlaczego? Łatwe w przygotowaniu i pochłaniane przez wszystkich domowników.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 4 żółtka
    - 1/2 szklanki śmietany 18%
    - 2-3 kieliszki wódki

    dodatkowo:

    - 3-4 kostki smalcu
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy, uderzamy w kulką o np.blat aby lepiej się piekły, wałkujemy na bardzo (!) cieniutko i wycinamy prostokąty w środku robimy lekkie nacięcie i przekładamy przez oczko jeden bok prostokąta i rzucamy na rozgrzany smalec. Uważnie pilnujemy aby nie spaliły się, szybko się rumienią :) Czekamy aż ostygną i posypujemy cukrem pudrem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować