Filet z kurczaka faszerowany botwinką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszny soczysty filet faszerowany botwinką, cebulą i serem mozzarella otulony cienkimi plastrami boczku. Ma piękny kolor i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - z pewnością taki pomysł na obiad pozytywnie zaskoczy domowników!

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,

    pęczek botwinki,

    średniej wielkości cebula,

    2 małe ząbki czosnku,

    kulka sera mozzarella,

    sól, pieprz,

    duża łyżka masła,

    8 cienkich plastrów boczku wędzonego parzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Filet z kurczaka faszerowany botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy. Grube części wraz łodygami kroimy w mniejszą kostkę, wraz z drobno posiekaną cebulą, podsmażamy na maśle przez 3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście botwinki. Dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Na koniec dodajemy starty ser - mieszamy.

    W filecie za pomocą noża wycinamy "kieszonkę" miejsce na nasz farsz, ostrożnie aby nie przeciąć piersi.
    Do środa wkładamy - np. za pomocą małej łyżeczki - farsz, dokładnie wypełniając filet - jeśli farszu wyjdzie trochę za dużo nic nie szkodzi, po otuleniu boczkiem - po 4 plastry na filet, można ułozyć go na filecie.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować